Eet meer planten en minder vlees

Wil jij ook gezond en lekker eten? Met meer plezier en zelfvertrouwen in de keuken staan? Op een manier die zowel goed is voor jezelf en voor onze planeet? Dan ben je hier op het goede adres!

Hoi, mijn naam is Cathy Verschoor en ik ben natuurvoedingskundige en natuurkok.

Ik geloof dat je door meer planten te eten en minder vlees de belangrijkste bijdrage kunt leveren leveren aan je eigen gezondheid en de toekomst van onze planeet.

En dan heb ik het over vers, natuurlijk voedsel, zoveel mogelijk van het seizoen en liefst biologisch.

Sommige mensen denken dat het ingewikkeld is om meer planten te eten. Dat het opoffering vergt en veel tijd. Of erger nog: heeeeel erg saai is.

Niets is minder waar.

Er is niks simpelers dan elke dag meer planten eten en minder vlees: groenten (en fruit) beschermen tegen ziekten, hebben weinig calorieen en bevatten veel voedingsvezels die verzadigen en bijdragen aan een goede spijsvertering. Het eten van (teveel) vlees brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, heeft een grote milieu-impact en is niet nodig. Je kunt het vervangen door andere producten!

Meer groenten eten is veel eenvoudiger dan: calorieen tellen; dieten volgen; voedingsdagboekjes bijhouden; planten eerst aan een dier voeren-deze eerst in een hok stoppen-over de hele wereld vervoeren-slachten-in een plastic verpakking stoppen-de helft weggooien voordat er een lapje op je bord ligt en dan opeten met het risico op beroerte, diabetes type 2 en kanker [bron: voedingscentrum].

En saai? Weet je hoeveel soorten groenten en fruit er zijn? Nou, ik ook niet maar wel heel veel, in alle kleuren, vormen en maten. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien dus is het zaak zoveel mogelijk te varieeren. We zijn echter geneigd om altijd maar weer naar dezelfde bekende groenten grijpen en het op dezelfde manier klaar te maken. Da’s pas saai. Mijn herontdekking van groenten begon met een groentenabonnement bij de bioboer. In een jaar tijd leerde ik tenminste 15 soorten groenten kennen. Mijn ‘culinaire avonturen in de achtertuin’ zijn te vinden in mijn receptenblog.

Maar ik vind vlees gewoon heel erg lekker….

Je hoeft ook niet gelijk vegetarier of veganist te worden.

I got ya. Ik heb hetzelfde met kaas (dat dezelfde desastreuse milieu-impact heeft als vlees). Je hoeft ook niet gelijk vegetarier of veganist te worden. Eet gewoon meer planten en minder vlees.

Ok, misschien vind je het nog steeds niet zo simpel en gewoon om meer planten te eten? ‘Beetje kort door de bocht, Keet’. Of mis je nog het plezier en vertrouwen daarin? Laat mij je dan inspireren met recepten, tips-, en weetjes uit de keuken en de wondere wereld van ontdekte groenten. Om te beginnen met dit gratis e-boek: 6 basisrecepten om eindeloos mee te varieren (en een toetje als bonus).

Zorg voor jezelf en zorg voor onze planeet. We hebben geen dag te verliezen!

Cathy Verschoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.