Ga terug
waterkefir drank

Waterkefir (drank)

Brouw je eigen booster bubbels met water kefir. Een makkelijke en smakelijke manier om aan je gezondheid te werken.
Gang Drankjes
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • 100 gram kefirkorrels vers
  • 50 gram ongeraffineerde rietsuiker
  • 1 liter water
  • ½ biologisch citroen* uitgeperst of in schijven
  • 2 of 3 gedroogde vruchten* ongezwaveld!
  • * optioneel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in de (weck)pot bij elkaar. Roer, zodat de suiker goed oplost. Je kunt ook eerst de suiker in een laagje heet water oplossen (en dan koud water toevoegen), dat gaat sneller. Maar zorg ervoor dat de kefirkorrels niet met heet water in contact komen.
  • Sluit de pot en zet hem op een lichte plaats (maar niet in de zon). De pot hoeft niet luchtdicht afgesloten te zijn, afdekken met een doek en elastiek is voldoende. Of de schroefdeksel losjes erop.
  • Laat de pot 2 dagen staan. Na 1 of 2 dagen onstaat koolzuurgas en gaat de pot 'bubbelen', de vruchten drijven nu aan de bovenkant en er kan wat schuim zijn ontstaan.
  • Na 2 dagen is de kefirbereiding klaar. Pers de citroen uit en voeg bij de drank. De schil en alle overige vruchten eruit vissen en weggooien.
  • Giet de drank af door de zeef, en vang het vocht op. De kefir korrels spoel je af onder de koude kraan en kunnen weer opnieuw gebruikt worden voor de volgende bereiding.
  • Je kunt de kefir drank direct gebruiken of nog 1 a 2 dagen na laten gisten. Er worden dan nog meer restsuikers omgezet en de smaak ontwikkeld zich verder. Niet vergeten, want de druk neemt ook nog verder toe.
  • Als je de smaak goed vind, kun je de drank verder bewaren in de koelkast.

Video

Notities

Sommige experts zweren dat je kefir nooit in contact mag laten komen met metaal, bv een zeef: het tast korrels aan of het metaal lost op. Of het waar is weet ik niet, maar het is niet eenvoudig zijn om aan een plastic zeef te komen. Mocht je het niet vertrouwen, zeef dan de kefir door een doek of papierfilter.
Trefwoord bubbels, fermenteren, kefir, koolzuur