Ga terug
de ballen

De (gierst)ballen

Gierst heeft ten onrechte een oubollig imago. Het is een heerlijk en voedzaam graan dat wel makkelijk tot pap kookt. Mocht dat het geval zijn, kun je er altijd nog ballen van maken. De aardappel zorgt ervoor dat ze goed aan elkaar blijven plakken. Geen ei nodig dus helemaal plantaardig!

Ingrediënten
  

  • 100 gr gierst rauw
  • 1 theel diksap
  • 10 gr gistvlokken
  • ½ theel peper
  • 1 theel zout
  • 30 gr hazelnoten
  • 90 gram aardappel

Method
 

  1. 1 ltr water aan de kook brengen
  2. gierst tot handwarm in droge pan verwarmen. bij kokend water doen en 8 min. op laag vuur laten koken. direct afgieten en laten nawellen in pan met deksel
  3. aardappelen schillen en gaar koken
  4. hazelnoten roosteren, schilletjes eraf wrijven, afgekoelde noten fijn malen
  5. lauwe aardappel pureren met staafmixer zodat het lekker gaat plakken
  6. rul mengen met een vork: gierst, diksap, gistvlokken, peper, zout en hazelnootmeel
  7. daarna aardappel door gierstmassa verdelen en koel wegzetten
  8. balletjes of kroketten vormen en frituren

Notities

* recept Groene Kookacademie