Was de linzen totdat het water helder is. Laat uitlekken. Zet de linzen ruim onder water en laat ze ongeveer 3 uur weken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180
Laat de linzen uitlekken
Doe de linzen, lijnzaad, water, olie, zout en kruiden in de keukenmachine en laat even draaien.Voeg de baking soda erbij en giet de azijn op de baking soda. Het gaat nu bruisen, meng nog even door.
Verdeel het deeg in 8 stukken en rol tot een bal. Doop elke bal in sesamzaad en leg ze naast elkaar op een bakplaat.
Bak in 20 minuten of totdat bruin gekleurd. Wacht tot de broodjes zijn afgekoeld voor je ze aansnijdt.
Notities
Maal liefst lijnzaad zelf, vlak voor gebruik. Hiervoor heb je een koffiemolentje of (electrische) kruidenmolen nodig. Met een vijzel lukt het niet.
Baking soda reageert met zuur (in dit geval azijn en zuur) en zorgt ervoor dat je baksel rijst / luchtig wordt. De werking wordt minder naarmate de verpakking langer open is, dus zorg voor een nieuw pakje (en gebruik de rest om schoon te maken
Baking soda kun je vervangen door bakpoeder: je hebt dan wel 3x zoveel nodig (en kunt de azijn weglaten)
Is het deeg te nat om tot bal te rollen? Of heb je liever een broodje? Doe het deeg dan in bakblik en bak tenminste 10-15 minuten langer.