Ga terug
mungbonen

Mungbonen (detox) soep

'Een korte detox kan fijn zijn om het lichaam te reinigen. Mungbonen reinigen niet alleen lichaam en geest, maar ze optimaliseren de spijsvertering. Je kunt een dag tot een week alleen deze mungbonensoep eten, alleen in combinatie met voldoende (heet) water. Deze mungbonensoep balanceert alle dosha's.'
uit de Vedische Koksklapper van Rada's kookstudio.
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 250 gr mungbonen een nacht laten weken
  • 1 ltr water
  • 1 tl kurkuma of 1 eetlepel verse geelwortel
  • 1 tl komijn gemalen
  • 1 tl koriander gemalen
  • 1 laurierblad
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 el verse geraspt gember verse geraspt
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/4 tl asafoetida*
  • 1/2 - 1 citroen sap van
  • 1 - 1 1/2 tl zout

Instructies
 

  • giet de geweekte mungbonen af en was ze zorgvuldig
  • breng aan de kook met het water en de kruiden (kurkuma, komijn, koriander en laurier), kook totdat de bonen uit elkaar vallen (30-40 min)
  • verhit het kokosvet in een apart pannetje. Zet laag en voeg komijnzaad, gember, zwarte peper toe en na 20 sec de asafoetida.
  • voeg het kruidenmengsel toe aan de soep en zet het vuur uit. laat even staan zodat de kruiden kunnen intrekken. voeg de verse citroensap en zout toe.

Notities

Laat je  niet intimideren door de lange lijst ingrediënten, het zijn voornamelijk kruiden en specerijen. Als je wilt kun je nog stukjes wortel mee laten koken met de soep.
*asafoetida ofwel 'duivelsdrek' is een kruid uit de Vedische keuken en wordt gebruikt in plaats van ui, prei en (knof)look. Het geeft wel de smaak maar niet de bij effecten. Asafoetida kun je in de toko kopen maar ook biologisch bij gespecialiseerde kruidenzaken (zoals pit&pit). Het is ook bekend onder de naam 'hing'.
Mungbonen zijn te koop bij de natuurvoedingswinkels (en ook toko)
Trefwoord peulvruchten