Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Citroentaart met bloemkool
Verrassend taartje met bloemkool! Makkelijk ook vegan en glutenvrij te maken. Maak het extra feestelijk door een beetje bietensap aan de topping toe te voegen voor een prachtige rode kleur.
Recept afdrukken
Pin recept
Equipment
springvorm 22 cm
Ingrediënten
bodem
75
g
kokosvet
of roomboter
50
g
meel
voor glutenvrij, gebruik boekweit of kikkererwten meel
40
g
lijnzaad
50
g
oerzoet
of suiker
60
g
zonnebloem of pompoenpitten
vulling
120
g
santen / kokoscrème
225
g
rijststroop
1
citroen (rasp en sap)
55 ml sap
50
ml
water
400
g
bloemkool
1
tl
agar agar
topping
2
citroenen
rasp en sap (zorg voor 75 ml)
110
g
rijststroop
35
ml
water / rode bietensap
2
tl
agar agar
Instructies
voor de bodem
verwarm de oven voor op 180 °c
bekleed de bodem van de springvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier
smelt kokosvet op laag vuur
maal lijnzaad en 50% van de zonnebloempitten tot meel
meng alle droge ingrediënten door elkaar
voeg de kokosolie toe en meng tot deeg
vul een bakvorm met het deeg, verdeel gelijkmatig en druk plat met een lepel
bak 15 minuten en laat afkoelen
voor de vulling
snij de santen in stukken en smelt au bain-marie
rasp de citroenen en pers uit
kook de bloemkool gaar en giet af
pureer santen, citroenrasp, 55 ml citroensap, bloemkool en rijststroop tot gladde moes
breng het water met agar agar al roerend aan de kook
laat enkele minuten al roerend koken, voeg toe aan de warme bloemkoolmoes en pureer
schenk de moes over taartbodem en strijk glad
laat afkoelen en verder opstijven in de koeling
voor de topping
rasp en pers de citroenen, zorg voor 75 ml citroensap
breng citroensap samen met alle ingrediënten al roerend aan de kook totdat de korrels zijn opgelost
laat al roerend enkele minuten doorkoken
laat enigszins afkoelen
schenk siroop over de achterkant van een lepel voorzichtig en gelijkmatig over de vulling
laat de taart minimaal 2 uur opstijven alvorens te lossen
Notities
Gebaseerd op een recept uit het boek Goed Zoet van Nanne Hogeland
Trefwoord
bloemkool, taart