Ga terug
citroentaart met bloemkool

Citroentaart met bloemkool

Verrassend taartje met bloemkool! Makkelijk ook vegan en glutenvrij te maken. Maak het extra feestelijk door een beetje bietensap aan de topping toe te voegen voor een prachtige rode kleur.

Equipment

  • springvorm 22 cm

Ingrediënten
  

bodem

  • 75 g kokosvet of roomboter
  • 50 g meel voor glutenvrij, gebruik boekweit of kikkererwten meel
  • 40 g lijnzaad
  • 50 g oerzoet of suiker
  • 60 g zonnebloem of pompoenpitten

vulling

  • 120 g santen / kokoscrème
  • 225 g rijststroop
  • 1 citroen (rasp en sap) 55 ml sap
  • 50 ml water
  • 400 g bloemkool
  • 1 tl agar agar

topping

  • 2 citroenen rasp en sap (zorg voor 75 ml)
  • 110 g rijststroop
  • 35 ml water / rode bietensap
  • 2 tl agar agar

Instructies
 

voor de bodem

  • verwarm de oven voor op 180 °c
  • bekleed de bodem van de springvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier
  • smelt kokosvet op laag vuur
  • maal lijnzaad en 50% van de zonnebloempitten tot meel
  • meng alle droge ingrediënten door elkaar
  • voeg de kokosolie toe en meng tot deeg
  • vul een bakvorm met het deeg, verdeel gelijkmatig en druk plat met een lepel
  • bak 15 minuten en laat afkoelen

voor de vulling

  • snij de santen in stukken en smelt au bain-marie
  • rasp de citroenen en pers uit
  • kook de bloemkool gaar en giet af
  • pureer santen, citroenrasp, 55 ml citroensap, bloemkool en rijststroop tot gladde moes
  • breng het water met agar agar al roerend aan de kook
  • laat enkele minuten al roerend koken, voeg toe aan de warme bloemkoolmoes en pureer
  • schenk de moes over taartbodem en strijk glad
  • laat afkoelen en verder opstijven in de koeling

voor de topping

  • rasp en pers de citroenen, zorg voor 75 ml citroensap
  • breng citroensap samen met alle ingrediënten al roerend aan de kook totdat de korrels zijn opgelost
  • laat al roerend enkele minuten doorkoken
  • laat enigszins afkoelen
  • schenk siroop over de achterkant van een lepel voorzichtig en gelijkmatig over de vulling
  • laat de taart minimaal 2 uur opstijven alvorens te lossen

Notities

Gebaseerd op een recept uit het boek Goed Zoet van Nanne Hogeland
Trefwoord bloemkool, taart