Ga terug
thermosfles met yoghurt

Zelf Maken: Yoghurt

Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk en zelfs erg leuk om te doen. Je hebt alleen een beetje tijd en een paar ingrediënten nodig: melk en levende yoghurt culturen. Dat laatste haal je eenvoudig uit een restje yoghurt wat je nog over hebt.

Ingrediënten
  

  • Verse melk liefst rechtstreeks van de boerderij
  • 1 à 2 el volle boerenyoghurt per liter melk

Method
 

  1. Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt (de damp begint ervan af te komen)
  2. Laat de melk daarna afkoelen tot 42 graden. (dat is enigszins warm maar niet heet. check aan de binnenkant van je pols)
  3. Roer er vervolgens per liter melk één eetlepel (lekkere) volle boerenyoghurt door.
  4. Zet de melk nu warm weg. Dat kan op verschillende manieren. Pak bijvoorbeeld de pan in met een dikke deken, giet de melk in een thermosfles, gebruik een hooikist of zet de pan in de oven met het lampje aan.
  5. Na ongeveer acht uur is de yoghurt klaar. Vind je de dikte en smaak goed? Zet de yoghurt dan in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, des te zuurder het wordt.

Notities

Tips
- Je kunt een beetje van je zelfgemaakte yoghurt achterhouden voor de volgende partij. Dit kun je enkele keren doen, daarna heb je weer wat nieuwe yoghurt nodig als starter.
- Je kunt yoghurt ook prima maken met melk / yoghurt uit de supermarkt.