Warme opkikkers
Het heerlijk avondje is (bijna) gekomen. Maar van mij hoef je daarop niet te wachten om te kunnen genieten van heerlijk warme opkikkers op gure dagen. Onze nationale opkikker is natuurlijk warme chocolademelk, maar in andere landen kunnen ze er ook wat van met kruidige chai (thee) en latte (melk).
chocolademelk
Let wel, ik heb het hier over chocolademelk en niet over Chocomel, wat een merknaam is van de kant & klare drank van Friesland Campina. Helaas, is dat wel vaak wat je in de horeca opgewarmd krijgt voorgeschoteld. De echte chocolademelk maak je natuurlijk makkelijk en het lekkerste zelf thuis.
Wil je gaan voor helemaal echt, gebruik dan pure chocolade (70%), hak deze fijn en giet er warme melk overheen. Voeg suiker toe naar smaak. Zelf maak ik chocolade melk gewoon van cacao en suiker: doe van elk een opgehoopte eetlepel in een grote mok en roer dit tot een papje met ene klein beetje koude melk (of water) Giet vervolgens opgeklopte hete melk erover heen en roer goed om. Je kunt er natuurlijk nog van alles door of op (slagroom!) doen, maar met volle boerenmelk hoeft er van mij niks meer bij.

Chai (met of zonder Latte)
Chai betekent in heel veel landen niks anders dan ’thee’ maar wordt hier over het algemeen geassocieerd met een kruidige (masala) Indiase thee ( chai) al dan niet met melk (latte). Alleen het maken al is heerlijk: je hele huis geurt naar de specerijen die je eerst zachtjes laat trekken. Tip van Rada (Vedische keuken): maak je eigen kruidenmix en bewaar dat in een potje.
Chai mix (om 4 liter mee te maken)
4 – 6 el kaneelpoeder, 2 ½ el kardamom (met schil) of 1 volle el poeder; 2 el anijszaad, 2 tl venkelzaad, 7 kruidnagelen, 1/2 tl zwarte peperkorrels. Maal deze kruiden grof in een koffiemolen.
Om chai te maken (1liter):
Breng water aan de kook en voeg 1 el chai mix toe en ½ – 1 el geraspte verse gember (per liter). Laat alles minstens ½ uur – 1 uur koken. Kook 15 min. (haver)melk mee (of verwarm deze apart en klop schuimig voor erboven op)
Giet de chai door een zeef, doe m over in een thermoskan en hang er een zakje zwarte thee of rooibos in.

