Zomerstoof

Er zijn van die dagen dat je denkt: ‘hoe ben ik hier nu weer terecht gekomen?’. Zo stond ik zaterdagavond onder het licht van de volle maan te ‘silent ecstatic dancen’ tijdens een lief klein festivalletje aan de IJssel. Niet helemaal wat ik gewend ben maar het kèn rotter (zeggen ze dan in my hometown). En er moest natuurlijk ook samen gekookt en gegeten met allemaal aardige mensen. Mijn liefst nichtje Martijn was helemaal uit Rotterdam gereden om mee te helpen.

Een van de gerechten die we maakten was deze verrassende zomerstoof van biet, tomaat en pruim. En ja, de deelnemers aan de workshop konden zelf proeven dat tomaten die zo superrijp van de plant komen – misschien minder mooi- maar heel wat lekkerder zijn dan die van de supermarkt. De yoghurt voor de tzatziki had ik zelf gemaakt van buffelmelk en als toetje had Paul ook nog ijsjes van Boer ’n Buffel geregeld. Topdag!

Biet, tomaat en pruim…, dit lijkt een ongebruikelijke combinatie maar je vermoed wel dat dit goed kan werken. Tomaten zijn zurig en dat is een goede tegenhanger van de ‘aardse’  smaak van de biet, pruimen zijn ook rins – zoet. Bovendien is alles nu volop verkrijgbaar.

Het recept komt uit ‘Heel veel VEG’ van Hugh Fearnley-Whittingstall Een heerlijk kookboek vol met verrassende groenterecepten. Heel ingewikkeld is het niet:

  • Schrob de (zomer)bietjes en rooster ze in de oven (met schil en al) gaar*
  • Ondertussen: snijd de pruimen en tomaat in half of kwarten (afhankelijk van de grootte), ontvel een paar knoflooktenen;
  • Doe de pruimen, tomaat, knoflook bij de bieten en schep even door elkaar. Voeg wat takjes tijm en rozemarijn toe en laat het nog zo’n 20-30 minuten pruttelen

Oorspronkelijk was de verhouding 700 gr biet, 500 gr tomaat en 500 gr pruimen. Het oordeel van het smaakpanel: errug lekker maar ook errug zoet als hoofdgerecht om zo te eten. Ik verdubbelde de hoeveelheid biet en verminderde de hoeveelheid pruimen en toenwas het precies goed. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk hoe zoet de pruimen, biet en tomaat al van zich zelf zijn (en wat je voorradig hebt).

Doe er gerust een scheut tamari (sojaus) of balsamicoazijn doorheen en tijm/rozemarijn erop om het naar jouw smaak te maken. Serveer het gerecht met fetakaas of dikke yoghurt en een graan of brood voor de saus. Wil je het gerecht veganistisch? Gebruik dan olijven ipv fetakaas en serveer met linzen.

*Bieten gaar ik tegenwoordig in een gesloten braadpan of ovenschaal in de oven in plaats van in aluminium folie. De productie van aluminium folie kost veel energie, bovendien is het niet goed recyclebaar. Een deksel is in deze een goed alternatief.

Zomerstoof met biet, tomaat en pruim

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.