Willy en Keet nemen je mee op een nieuw culinair avontuur…
een 4-daagse cursus: ‘Groen en een beetje wild’
waarbij je leert om het hele jaar door te koken volgens de natuurlijke keuken
Puur, eerlijk, vers en vegetarisch / biologisch
Lesdagen: maandag van 10 – 17 uur, 3 en 24 november, 1 en 15 december
Locatie: Aardehuizen Olst
Prijs: €750,- introductie prijs €650,-
Wat gaan we doen
Tijdens deze cursus leer je de basis van de natuurlijke keuken zodat je ook de rest van het jaar puur, vers, eerlijk en vegetarisch / biologisch kunt koken.
We gebruiken wat er voorhanden is in de natuur, de moestuin of tuinders in de buurt (Oosterwaarde, Overkempe). Verwerken producten op duurzame wijze om verspilling te voorkomen en er langer van te kunnen genieten. We maken alles zoveel mogelijk zelf, zonder onnodige toevoegingen of bewerkingen. We koken zoveel mogelijk plantaardig en kiezen voor producten die op natuurlijke wijze en met respect voor bodem en biodiversiteit zijn geproduceerd. (biologisch / biodynamisch)

een 4-daagse cursus:
‘Groen en een beetje wild’
We volgen daarmee de opzet van de kookvakantie alleen deze keer ligt de nadruk meer op het oogsten en duurzaam verwerken van producten (en minder op het koken van maaltijden). Bovendien zijn de lesdagen verspreid over een aantal weken en vinden ze allemaal plaats op het inspirerende terrein van de Aardehuizen in Olst.
Voor wie
De cursus is daarmee uitermate geschikt voor mensen met een eigen moestuin of groentepakket van een (bio)boer en iedereen die interesse heeft in een natuurlijke manier van leven en eten volgens het ritme van het seizoen.
Wat ga je leren
Je leert wat je in huis moet hebben om het hele jaar door te kunnen koken volgens de natuurlijke keuken:
– welke producten moet je in de kast hebben en wat is er te vinden in de tuin en natuur
– wat doe je ermee: maaltijd samenstellen, oogsten, verwerken en bewaren (inmaken, fermenteren); restverwerking.
Wat mag je verwachten tijdens de lesdagen
10:00 Ontvangst in het Middenhuis
10:30 Introductie en / of terugblik op vorige les / huis werkopdracht
11:00 Theoretische en praktische kennismaking met de producten waarmee we werken
12:30 Lunch met seizoensoep, zelfgebakken (zuurdesem)brood en potluck
13:30 Rondje door de tuinen
14:30 Thee
15:00 Verwerking van producten
16:30 Afronding en bespreking huiswerkopdracht
Je gaat naar huis met boel inspiratie om zelf aan de slag te gaan en meestal een bakje of potje van het een of het ander. De volgende les deel je je ervaringen en wat je zoal zelf hebt gemaakt naar aanleiding van de les ervoor.
Inspirerende locatie
De Aardehuizen in Olst is een unieke ecologisch wijk van zelfvoorzienende aardehuizen (earth ships) met als doel: werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld om ons heen. In en om de wijk heen liggen ‘eetbare singels’ waarmee de huizen verbonden zijn, de buurtmoestuinen en voedselbosjes van eetbaar Olst-Wijhe. Het Middenhuis vormt het hart van de wijk en is de plek voor ontmoeting en educatie.
Bevlogen docenten
Willy Boogaard is wildplukker, natuur- en moestuincoach en woont met haar gezin in een van de Aardehuizen. Ze is o.a. beheerder van de buurtmoestuin (op permacultuur basis), begeleidt de vrijwilligers en geeft regelmatig rondleidingen en workshops. Dochter Lisa heeft zich toegelegd op fermenteer technieken.
Katy Verschoor (Keetmee) is natuurvoedingskundige, voedingsdocent (o.a. op de Groene Kookacademie en voor Velt) en ecokok. Ze delen een passie voor natuurlijk koken uit de tuin en de vegetarische / veganistische keuken.
Samen hebben ze al meerdere culinaire uitstapjes gedaan zoals de wildpluk excursies tijdens de kookvakantie, workshops improvisatiekoken, ‘koken uit natuur’, ‘eetbare bloemen’.
Let op: er zijn slechts 8 plaatsen beschikbaar. Geef je op via onderstaande link. Je kunt kiezen om het hele bedrag in 1x te betalen of een aanbetaling van €100,- (+ service kosten)