Wortelsalade met rode ui

Vergis je niet: deze salade lijkt simpel (en dat is ‘ie ook), maar kent wel 3 onderdelen met de nodige wacht- en oventijd: wortels in de oven (20-30 min.); uien marineren (30 min.) en dressing (10 min). Dat kan allemaal tegelijk, dus uitendelijk valt het wel mee. Wel iets om rekening mee te houden. Lekker vantevoren maken dus zodat de smaken onderling kunnen ‘bonden’.

wortel salade kerst

Wortelsalade met rode ui

Stevige smaakmakers brengen de gewone winterwortel tot ongekende hoogte. En met de rode en groene kleuren past het helemaal op de kersttafel.
Gang Bijgerecht, Salade

Equipment

  • Oven: 200 °C

Ingrediënten
  

  • 800 g winterpeen
  • 1 volle eetl witte shiromiso
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 eetl ahornsiroop of honing
  • 1 knoflookteen
  • 2 eetl sesamzaadjes
  • snuf chilivlokken uit zo’n molentje
  • 1 bakje tuinkers
  • Ingemaakte ui:
  • 1 rode ui
  • 3 eetl rodewijnazijn
  • snuf zout
  • Rozijndressing:
  • 50 g gele rozijnen
  • 100 ml 1 glaasje witte wijn
  • 1 eetl rodewijnazijn
  • 4 eetl olijfolie
  • zout & peper uit de molen

Instructies
 

  • Ingemaakte ui:
  • Snij de rode ui in flinterdunne halve ringen. Hussel in een schaal door de azijn met een ­ferme snuf zout, laat minstens een half uur (of langer) staan.
  • Wortelen:
  • Roer in een grote kom de miso glad met olijfolie, ahorn siroopp, uitgeperste knoflookteen, ­sesamzaadjes en een ferme snuf chilvlokken. Geen zout, want de miso is al zout. Was de wortelen grondig, schillen hoeft niet. Snij in plakken van ½ cm. Hussel goed door de kom. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven en rooster ± 20 minuten tot gaar met hier en daar een geblakerd randje. Schep halverwege om.
  • Dressing:
  • Doe de rozijnen en wijn in een steelpan, breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten sudderen tot de rozijnen zich volgezogen hebben. Zeef. Klop de azijn en olijfolie met wat zout en peper door elkaar tot een dressing. Schep de rozijnen ­erdoor. Hussel dit door de ­wortelen. Proef op zout en ­peper. Laat gerust een tijdje ­intrekken.
  • Serveren:
  • Doe de wortels in een mooie schaal. Garneer met rode ui en op het allerlaatste moment met tuinkers.

Notities

Vervang miso door een halve eetlepel (gerookt) paprikapoeder en/of komijn en een flinke snuf zout.
Tuinkers kun je ook door iets ander groens vervangen.
Vergis je niet: deze salade lijkt simpel (en dat is ‘ie ook), maar kent wel 3 onderdelen met de nodige wacht- en oventijd: wortels in de oven (20-30 min.); uien marineren (30 min.) en dressing (10 min). Dat kan allemaal tegelijk, dus uiendelijk valt het wel mee. Wel iets om rekening mee te houden
Trefwoord rode ui, winterpeen, wortel

2 thoughts on “Wortelsalade met rode ui

  1. Beste,

    Ik ben gecharmeerd van het recept voor de “Wortelsalade met rode ui”.

    In de ingediëntenlijst ontbreekt de miso. Kunt u dat aanvullen?

    Vriendelijke groet,
    Roos Hendriks

    1. Beste Roos,
      In de ingredientenlijst staat shiromiso, dat is een witte miso. Het staat er dus wel maar er moet een spatie tussen. Dank voor je reactie.
      groet, Cathy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.