Nee, nee dit is geen pastinaak. Al zou je dat op eerste gezicht wel denken. Als je de twee naast elkaar legt, zie je wel het verschil: de wortelpeterselie is witter en lijkt qua vorm meer op een gewone wortel. Het loof groeit meer naar buiten. De pastinaak is dikker, meer kegelvormig. Je ziet duidelijk dat het bij het kopje een ingedeukt randje heeft (denk pastINaak en je vergeet nooit meer het verschil).
Pastinaak: iets dikker, kegelvormig, heeft een bredere wortel en is daar ook meer ingedeukt
Peterseliewortel: lijkt het meeste qua vorm op een gewone wortel, is smaller aan de wortel, loof groeit meer naar buiten
Voor wat betreft smaak zijn de twee beduidend anders. wortelpeterselie (of peterseliewortel zoals het ook wel ten onrechte ?) genoemd wordt is pittiger waar pastinaak meer zoet is. De smaak neigt eerder naar knolselderij (en peterselie natuurlijk).
Wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie maar speciaal gekweekt om van de wortel te kunnen genieten. Het wordt wel gezien als een vergeten groente, maar is bezig met een opmars. Het is populair voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, als perfecte vervanger voor aardappels! Stamppotjes, frietjes of in de soep, wortelpeterselie is een interessante en lekkere ontdekking.
Dit recept lijkt een beetje op de Japanse pannenkoekjes. Met de wortelpeterselie geven we er ‘een nieuwe draai’ aan. Het recept komt uit Mari Maris groentenbijbel en is te vinden onder pastinaak.
Nestje van wortelpeterselie
Ingrediënten
- 2 wortelpeterselie
- 2 prei
- 2 eieren
- 6 eetlepel bloem
- 3 takjes tijm
- boter of olie
- parmezaan optioneel
Instructies
- Maak met de dunschiller lange plakken van de wortel. (je hoeft deze niet eerst te schillen). Snijd eenzelfde hoeveelheid prei in de lengte in soortgelijke repen.
- Blancheer ze beide (afzonderlijk) ongeveer 1 á 2 minuten (de wortelpeterselie mag iets langer). Laat goed uitlekken en afkoelen.
- Roer eieren, bloem, tijm, peper en zout to een glad beslag.
- Verhit de boter in de pan
- Neem van beide groenten een even grote pluk en haal ze door het beslag. Doe de groenten in de pan als de boter heet genoeg is en vorm met een vork een nestje door te draaien. (zoals tagliatelli) Maak ze 4 evengrote porties.
- Bak de nestjes op gematigd vuur goudbruin.
- Bestrooi voor het serveren met parmezaan
[…] Wortelpeterselie […]