Heb je nog nooit Shakshuka gegeten… ? Nou, daar gaat snel verandering in komen. Als je eenmaal dit gerecht ontdekt hebt, zal het regelmatig op tafel komen. Snel klaar, makkelijk aan te passen aan het jaargetijde en de hoeveelheid eters en verrukkelijk.
In het Midden-Oosten is dit zo’n beetje ‘staple-food’, maar elk land / regio / dorp / chef geeft er wel een eigen draai aan. Vaak wordt het als ontbijt gegeten maar als lunch gerecht is het hier beter op z’n laats. De basis is altijd tomatensaus waarin eieren gegaard worden. Maar wat let je om een ‘groene shakshuka‘ te maken? Met spinazie of andere bladgroenten. Of de eieren te vervangen door kikkererwtenmeel of tofu voor de vegan variant.
Shakshuka
Ingrediënten
- 2 el milde olijfolie
- 1 middelgrote ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el tomatenpuree
- ½ el paprikapoeder
- 1 el komijnzaad
- 800 g gepelde tomaten in blik
- 4 eieren
- ½ bosje verse platte peterselie en/of koriander
Instructies
- Snipper de ui. Plet de knoflook en snij fijn. Snij de paprika in reepjes of blokjes. Snijd de peterselie fijn.
- Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, tomatenpuree, paprika, paprikapoeder en het komijnzaad 2 min. mee.
- Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg de deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zachtjes sudderen, tot het eiwit net is gestold.
- Bestrooi de shakshuka met verse peterselie of koriander.
[…] Shakshuka […]
[…] Shakshuka: make it green ipv […]