Basis recept: cake

Met dit basisrecept voor cake kun je eindeloos variëren in de samenstelling. Wissel gewoon de ingrediënten en geniet elk seizoen van je eigen ecozoete tussendoortjes! Links het basisrecept, rechts een ‘vertaling’ met rabarber, balasamico en cardamom. Had ik al gezegd dat je hier natuurlijk altijd je eigen draai aan kunt geven? Ook leuk, je kunt heel makkelijk je (seizoens)groenten verwerken in dit recept. De recepten komen uit de Keukenpraatjes van Velt.

Cake 

Ingrediënten voor 1 cake

  • 400 g meel (maak gerust een mix van verschillende soorten: tarwe, spelt, boekweit, rogge, …)
  • 200 ml (plantaardige) melk of 100 ml melk / 100 ml groenten-, of fruitpuree/sap
  • 50 ml appelazijn
  • 150 g ruwe rietsuiker
  • Smaakmakers als vanillepoeder/merg/essence, cacaopoeder, gemalen koffie, koekkruiden, kaneel, nootmuskaat
  • 200 ml gesmolten kokos- of olijfolie
  • 14 g bakpoeder
  • snufje zout
  • afwerken met fruit van het seizoen of diepvriesfruit*
Rabarbercake met balsamico en cardamom

Ingrediënten voor 1 rechthoekige bakvorm van 15 x 30 cm

  • 200 g speltbloem (of andere)
  • 200 g boekweitmeel (of andere)
  • 100 ml (haver)melk
  • 100 ml rode bietpuree
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 180 g ruwe rietsuiker
  • 1 tl vanille-essence of het merg van een vanillestokje
    1 tl cardamompoeder + 1tl gembersiroop + citroensap
  • 200 ml olijfolie
  • 14 g bakpoeder of baking soda
  • snufje zout
  • 300 g (ong) rabarber 

Basisbereiding

Verwarm oven op 160C.
Meng alle natte ingrediënten. Meng alle droge ingrediënten. Voeg de droge en de natte ingrediënten samen.
Snij het fruit in mooie stukjes en rol door kristalsuiker. Vet de bakvorm in met kokos- of olijfolie. Stort het deeg erin en strijk het glad. Verdeel er het fruit over. Plaats gedurende 40 minuten in de oven. Prik met een vork. Als het beslag niet meer blijft kleven, is de cake klaar.
Bewaart minstens een week in een goed afgesloten doos in een koele ruimte.

Variaties

*Werk af met fruit van het seizoen zoals bessen of perzik in de zomer, vijgen, appel of peer in de herfst.  Meng je fruit met wat rietsuiker zodat het een mooie coating krijgt. Je kunt ook diepvriesfruit gebruiken. Dat hoef je niet te ontdooien. Gewoon mengen met de suiker.
** Smaakmakers als vanillepoeder/merg/essence, cacaopoeder, gemalen koffie, koekkruiden, kaneel, nootmuskaat
*** Vervang de 200 ml melk door 100 ml melk en 100 g groente- of fruitpuree zoals pompoen, rodebiet, wortel, pastinaak, knolselder, bloemkool, appel, banaan of door 100 g geraspte groenten zoals wortel, pastinaak, pompoen, rode biet

rabarbertaart in de maak
Deze cakevariatie is met: rabarber, havermelk / geraspte rode biet, cardamompoeder en gember als smaakmaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.