De chique naam van aardpeer is Topinamboer, of topi’s zoals Mari Maris ze liefkozend noemt. De smaak en structuur zit een beetje tussen aardappel en schorseneer in. Of lijkt op artisjok, zoals sommige zeggen. In het Engels heet de aardpeer dan ook jerusalem artichoke. Dit wordt soms verbasterd tot fartichoke. Net als zoete aardappel bevatten topi’s inuline wat winderigheid kan veroorzaken maar wel goed is voor de bloedsuikerspiegel. Zodra je de aardpeer gaat koken wordt de inuline omgezet in fructose. Van enigszins nootachtig gaat de smaak dan naar zoet.
Knobbelige knollen
Er is een reden waarom de aardpeer het veld heeft moeten ruimen voor de aardappel. De knobbelige knollen zijn onmogelijk te schillen. Bij jonge exemplaren kun je het velletje laten zitten en met een borstel of een scrubhandschoen makkelijk schoonboenen. Is de schil al wat dikker dan kun je de aardperen eerst blancheren (kort koken) en de schil er makkelijk afwrijven. De knollen verkleuren snel na het snijden, dus zet ze in wat water met een beetje citroensap of melk.
Bereiden
Fijngesneden kun je de aardpeer rauw verwerken, het is dan knapperig met een nootachtige smaak. Eet rauwe aardpeer bijvoorbeeld in salade. Ga je de aardpeer koken, dan doe je dat in ruim water met een beetje zout. Hou de knollen goed in de gaten, het kan snel ‘pap’ worden. Het kookvocht heeft voldoende smaak om te bewaren en verwerken tot soep of saus. (je kunt het eventueel bewaren in de vriezer). Aardpeer smoren in de boter, roerbakken of verwerken in gratin of soep gaat ook heel goed. Combineer met (wal-, of hazel)noten om de nootachtige smaak van de aardpeer te accentueren.
Ben je nog niet zo bekend met aardpeer dan is het leuk om ze eerst te leren kennen met onderstaande basisrecepten.
Basis recept voor topinamboer
- Schrob de knollen goed schoon
- Blancheer in kokend water net niet beetgaar en laat ze even uitdampen
- Snijd eventueel grotere exemplaren in parten
- Smelt ondertussen een flinke klont boter met knoflook en salie
- Schud de knollen (parten) erdoor en laat een paar minuten zachtjes smoren (met deksel op de pan)
- Maak op smaak met peper en zout
Aardpeersalade
- Maak een sausje van olie, kwark, een scheutje water en een fijngesnipperd sjalotje
- Rasp aardpeer en een wortel, vermeng ze gelijk met het sausje
- Voeg eventueel nog stukjes peer en wat geroosterde hazelnoten toe
Oh, en wat dacht je hiervan:
Patatas bravas met aardpeer
Schrob de topi’s, blancheer ze net gaar, giet af en laat goed uitdampen. Snij in (ongeveer) gelijke parten. Verhit wat olie en boter in een brede koekepan, verdeel de topi’s over de bodem en zet een deksel schuin op de pan (zodat vocht kan ontsnappen. Schud na 5 minuten en laat ze rondom goudbruin bakken. Laat uitlekken op keukenpapaier en bestrooi met zout, chilipoeder en (gerookte) paprikapoeder.
Heel goed om aardperen onder de aandacht te brengen. Ik eet ze al jaren en vind ze erg lekker. Ik maak ook tortilla van aardperen in plaats van aardappels.
Hierbij het recept
Tortilla van aardperen
Voor 4 personen.
Ongeveer een kg aardperen, 2 grote uien, 4 tot 6 eieren, 2 of 3 tenen knoflook, olijfolie, zout, kruiden naar smaak.
Schil de aardperen, hoeft in principe niet, je kunt ze ook goed afboenen. Snij ze in dunne plakjes. Pel de uien en de knoflook en snij in stukjes. Doe olijfolie in de koekenpan en bak alles goed gaar op laag vuur ongeveer een half uur. De aardperen en de uien moeten echt zacht zijn.
Haal de koekenpan van het vuur en doe de inhoud in een schaal. Laat even afkoelen en doe er de eieren bij met zout, peper en kruiden. Ik ben dol op Ras el Hanout maar je kunt er ook Italiaanse kruiden in doen. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe het mengsel in een springvorm of andere taartvorm en zet 20 tot 25 minuten in de oven. Laat even afkoelen, je kunt het koud en warm eten, het blijft dagenlang lekker.
Je kunt dit allemaal ook doen met aardappelen maar ik vond dit een lekkere afwisseling.
Ha Riet, dat klinkt heerlijk!