Hoezo zou je alleen het jaar afsluiten met bubbels? Waarom zou je er het jaar niet mee beginnen of liever het hele jaar mee doorgaan? Ik heb het dan wel over deze bubbels van waterkefir. Een heerlijk, verfrissend licht bruisend probiotisch drankje dat je makkelijk zelf kunt brouwen.
Waterkefir is een witte, bijna glasachtige korrelcultuur, dat je kunt gebruiken om ‘suikerwater’ te fermenteren. Je voegt de korrels toe aan water, suiker en (zuid)vruchten. Binnen 1à 2 dagen is de suiker omgezet in koolzuur en ontstaat er een heerlijk bruisend drankje. Je zeeft de korrels eruit en gebruikt deze om een volgende lading te maken.
Wat waterkefir precies is, is nog niet zo eenvoudig uit te leggen. De korrels zijn een symbiose van gisten en bacterieën, een micro-organisme gemeenschap die ontstaat net als een scoby of ‘azijnmoeder’. De traditionele naam van waterkefir is Tibicos of Tibi. Het is een levend organisme die zichzelf voedt met de suiker. De korrels vermenigvuldigen zich als de omstandigheden goed zijn. Je kunt dus eindeloos waterkefir drank brouwen en al snel heb je genoeg korrels over om uit te delen.
Ok, lekker drankje dus, makkelijk te maken en redelijk goedkoop. Maar waarom zou je de moeite doen? Allereerst is waterkefir een goed alternatief voor frisdrank, mocht je dat nog drinken. De suiker wordt omgezet in melkzuurbacterien, koolzuur en een tikje alcohol (heel klein tikje, dus daar hoef je het niet voor te doen). Het is bovendien lekker èn heel gezond (die twee gaan niet altijd samen). Het woord kefir is afgeleid van keyfir ofwel ‘je goed voelen’.
Al lijken ze op elkaar, waterkefir is echt wat anders dan yoghurtkefir (ook wel gewoon kefir genoemd of abusievelijk ‘ýoghurtplantje’). Ook dit zijn witte korrels die echter eerder op bloemkool lijken, en leven op melk(suikers). De fermentatie levert een yoghurtdrank. De culturen zijn niet verwant en kunnen ook niet door elkaar gebruikt worden.
Kefir (zowel de water als de yoghurt variant) zijn allebei wel een probioticum (pro=voor, biotica = leven) Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn dit “levende micro-organismen, die wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer”. (en vrouw, neem ik aan). Meer weten over de gunstige effecten van kefir op je lijf? lees dan dit artikel van Rineke Dijkinga: ‘Kefir, het voedingsmiddel om gezond 100 jaar oud te worden’.
Hoe kom je aan de korrels?
Korrels kun je krijgen van iemand die zelf aan het brouwen is of koop je bij een betrouwbare bron. Adressen zijn: de fermenteerfabriek, de fermentcompany of de kefirshop.
Voor waterkefir heb je verder nog nodig: biologische (riet)suiker, gedroogde (zuid)vruchten (zoals vijgen, abrikozen of dadels), water (gewoon uit de kraan) en een pot om het in te doen. Bij de fermenteerfabriek van Bert en Arja bijvoorbeeld kun je een complete startersset kopen voor waterkefir. NB vaak wordt citroen toegevoegd maar dat is vooral voor de smaak en kun je eventueel weglaten. Zorg wel voor biologische ingredienten om je korrels te beschermen.
In de natuurwinkel kun je ook zakjes met starters kopen, bijvoorbeeld deze van de fermenteerfabriek. Deze gaan echter maar beperkt mee. Leuk om uit te proberen, maar wil je het vaker doen dan gebruik je liefst de levende of gedroogde korrels. Ook is kefir kant en klaar als drank te koop. Wil je gebruik maken van de gezondheidseffecten, kies dan voor de dranken uit het koelvak. De andere dranken zijn gepasteuriseerd en daarmee zijn alle bacterieen om zeep geholpen.
Hoe maak je het?
Waterkefir (drank)
Ingrediënten
- 100 gram kefirkorrels vers
- 50 gram ongeraffineerde rietsuiker
- 1 liter water
- ½ biologisch citroen* uitgeperst of in schijven
- 2 of 3 gedroogde vruchten* ongezwaveld!
- * optioneel
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de (weck)pot bij elkaar. Roer, zodat de suiker goed oplost. Je kunt ook eerst de suiker in een laagje heet water oplossen (en dan koud water toevoegen), dat gaat sneller. Maar zorg ervoor dat de kefirkorrels niet met heet water in contact komen.
- Sluit de pot en zet hem op een lichte plaats (maar niet in de zon). De pot hoeft niet luchtdicht afgesloten te zijn, afdekken met een doek en elastiek is voldoende. Of de schroefdeksel losjes erop.
- Laat de pot 2 dagen staan. Na 1 of 2 dagen onstaat koolzuurgas en gaat de pot ‘bubbelen’, de vruchten drijven nu aan de bovenkant en er kan wat schuim zijn ontstaan.
- Na 2 dagen is de kefirbereiding klaar. Pers de citroen uit en voeg bij de drank. De schil en alle overige vruchten eruit vissen en weggooien.
- Giet de drank af door de zeef, en vang het vocht op. De kefir korrels spoel je af onder de koude kraan en kunnen weer opnieuw gebruikt worden voor de volgende bereiding.
- Je kunt de kefir drank direct gebruiken of nog 1 a 2 dagen na laten gisten. Er worden dan nog meer restsuikers omgezet en de smaak ontwikkeld zich verder. Niet vergeten, want de druk neemt ook nog verder toe.
- Als je de smaak goed vind, kun je de drank verder bewaren in de koelkast.
Video
Notities
Makkelijke gezondheidsboost
Voor mij is waterkefir een aangename en makkelijke manier iets goeds te doen voor mijn gezondheid. Ik vind het ook een smakelijk alternatief voor frisdrank en alcohol. Heb je eenmaal de korrels in huis, dan kost het weinig moeite om te maken en bij te houden. Zo geef je je lijf elke dag een booster. Enne, kijken hoe de bubbels gaan dansen is erg ontspannend….
Meer weten over hoe je je gezondheid een boost kunt geven? Op 22 januari geef ik weer de online workshop ‘groenten fermenteren’. Je kun je hier opgeven: