Een taart met bloemkool is net zo voor de hand liggend als een panna cotta met knolselderij. Het hoèft niet, maar ik vind het wel geinig. En op zich leent de bloemkool zich er goed voor: tamelijk neutraal van smaak en zijdezacht te pureren. Bovendien had ik toevallig een bloemkool liggen terwijl ik op zoek was om iets feestelijk te maken. En wat is feestelijker dan taart? De citroen geeft een heerlijk frisse smaak. De rode topping was een ingeving van een restje rode kool sap en werkt wonderwel. Je kunt ook bieten-, of bessensap gebruiken. Ook mooi om af te werken met blauwe bessen of eetbare bloemen, maar die had ik dan weer niet beschikbaar.
Het hele recept valt trouwens aan te passen. Maak `m glutenvrij door het gebruik van boekweit-, of kikkererwtenmeel en veganistisch met kokosvet ipv roomboter en agar-agar in plaats van gelatine (gemaakt van dierlijk bindweefsel). Je kunt ook maiszetmeel (maizena) gebruiken om te binden. (wel een sterk geraffineerd product)
Agar-agar is een plantaardig bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een geur- en kleurloos poeder en heeft een heel sterke bindkracht. Het is dus zaak om precies te doseren: gebruik een maatschepje of weegschaal. Net als met maizena is het handig om het poeder eerst een beetje aan te maken met koud water, het zal dan beter oplossen. Agar-agar moet 1 à 2 minuten koken voordat het gaat binden en stolt ongeveer bij 40-350C. Wil je koude gerechten binden met agar-agar, kook het dan eerst in een beetje water, laat wat afkoelen en meng het daarna door het (koude) product.
Citroentaart met bloemkool
Equipment
- springvorm 22 cm
Ingrediënten
bodem
- 75 g kokosvet of roomboter
- 50 g meel voor glutenvrij, gebruik boekweit of kikkererwten meel
- 40 g lijnzaad
- 50 g oerzoet of suiker
- 60 g zonnebloem of pompoenpitten
vulling
- 120 g santen / kokoscrème
- 225 g rijststroop
- 1 citroen (rasp en sap) 55 ml sap
- 50 ml water
- 400 g bloemkool
- 1 tl agar agar
topping
- 2 citroenen rasp en sap (zorg voor 75 ml)
- 110 g rijststroop
- 35 ml water / rode bietensap
- 2 tl agar agar
Instructies
voor de bodem
- verwarm de oven voor op 180 °c
- bekleed de bodem van de springvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier
- smelt kokosvet op laag vuur
- maal lijnzaad en 50% van de zonnebloempitten tot meel
- meng alle droge ingrediënten door elkaar
- voeg de kokosolie toe en meng tot deeg
- vul een bakvorm met het deeg, verdeel gelijkmatig en druk plat met een lepel
- bak 15 minuten en laat afkoelen
voor de vulling
- snij de santen in stukken en smelt au bain-marie
- rasp de citroenen en pers uit
- kook de bloemkool gaar en giet af
- pureer santen, citroenrasp, 55 ml citroensap, bloemkool en rijststroop tot gladde moes
- breng het water met agar agar al roerend aan de kook
- laat enkele minuten al roerend koken, voeg toe aan de warme bloemkoolmoes en pureer
- schenk de moes over taartbodem en strijk glad
- laat afkoelen en verder opstijven in de koeling
voor de topping
- rasp en pers de citroenen, zorg voor 75 ml citroensap
- breng citroensap samen met alle ingrediënten al roerend aan de kook totdat de korrels zijn opgelost
- laat al roerend enkele minuten doorkoken
- laat enigszins afkoelen
- schenk siroop over de achterkant van een lepel voorzichtig en gelijkmatig over de vulling
- laat de taart minimaal 2 uur opstijven alvorens te lossen
Notities
Zo maak je van een saaie bloemkool ineens een feestelijke taart! Je kunt de bovenkant nog mooi afwerken met fruit of eetbare bloemen. Maar ik vond de rode ‘spiegel’ zo ook wel mooi, ja toch?
[…] Skip to contentCitroentaart met bloemkool […]
[…] cotta van knolselderij – citroentaart met bloemkool – pompoencake – rode […]