Wie had gedacht dat deze oerdegelijke Hollandse knol zo’n verfijnd gerecht kan opleveren? Verleden jaar gebruikten we de knolselderij als toetje, dit jaar beginnen we ermee. Knolselderij kennen we als ingredient in de snert, maar vormt op zichzelf deze heerlijke subtiele soep. Maak m af met wat fijne gebakken blokjes selderij, amandel en een mooie olie.
Knolselderijsoep met amandel
Een lekkere romige soep met amandelmelk en garnering
Ingrediënten
- 1 knolselderij ± 700 g
- 1 literpak amandeldrink ongezoet!
- 1 grote ui
- 4 takjes verse tijm
- 2 groentebouillonblokjes
- zout & peper uit de molen
- olijfolie of andere plantaardige olie
Garnering:
- 2 eetl amandelschaafsel
- ½ citroen alleen rasp
- walnoten olie
Instructies
Soep
- Snipper de ui en fruit deze zachtjes met wat olie in een soeppan.
- Schil intussen de knolselderij. Hou een stukje apart voor de garnering, snij de rest in dobbelstenen. Doe bij de ui, samen met de hele takjes tijm.
- Giet het hele pak amandeldrink erbij, plus de bouillonblokjes en wat zout en peper. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15-20 minuten sudderen tot de knolselderij helemaal zacht is.
- Vis de (nu kale) takjes tijm eruit. Pureer de soep glad in de blender of met de staafmixer. Proef op zout en peper.
Garnering
- Snij de achtergehouden knolselderij in hele kleine blokjes en bak dan in de koekepan. Schep dan het amandelschaafsel erdoor en bak al omscheppend tot het goudbruin is. Rasp de schil van de halve citroen erboven fijn. Voeg wat zout en peper toe en schep door elkaar.
- Sprenkel over de soep of serveer ernaast in een schaaltje