Kerstmenu 2022

Een feestelijk en verrassend kerstmenu van ‘koken-zonder-pakjes-en-zakjes en new-born veggie Karin Luijten. Het menu is niet alleen helemaal vegetarisch is maar ook nog gemaakt met oerdegelijke wintergroenten in de hoofdrol. Lekker betaalbaar dus! Het geheim zit ‘m in de lekkere smaakmakers: veel citrus- en zuidvruchten, verse kruiden en specerijen uit de oosterse keuken. Dus, haal je groenten bij je lokale bio-boer maar breng vooral ook een bezoekje aan de Turkse winkel. Enne, alles is makkelijk voor te bereiden en zo nodig te vervoeren. Wat mij betreft een topper!

Menu (voor 6 personen)

1
yoghurtsoep
Knolselderijsoep met amandel
Een lekkere romige soep met amandelmelk en garnering
naar het recept
2
couscous
Feestcouscous
Als dat niet feestelijk is: een enorme berg couscous met kleurige en geurige groenten en kruiden.
Check out this recipe
3
prei met sinaasappelsaus
Prei met sinaasappelsaus
Wat een mooi elegant bijgerechtje. Simpele prei wordt heel bijzonders met deze saus -eigenlijk een dunne mayonaise- met sinaasappel.
naar het recept
Hele bloemkool uit de oven
De showstopper van de kersttafel: een hele bloemkool op een groene saus. Door de bloemkool eerst te koken, hoeft ie niet zo lang meer in de oven.
naar het recept
4
linzen pie
Linzen pie met zoete aardappel
Onder het knapperige afdekje gaat een heerlijke, smeuïge zoet / pittige substantie schuil.
naar het recept
5
wortel salade kerst
Wortelsalade met rode ui
Stevige smaakmakers brengen de gewone winterwortel tot ongekende hoogte. En met de rode en groene kleuren past het helemaal op de kersttafel.
Check out this recipe
6
Stoofpeertjes wit
Kruidige stoofpeertjes
Traditioneel en extra feestelijk voor bij de kerstmaaltijd.
naar het recept

Tips van Keet en Karin:

  • Gebruik zoveel mogelijk verse kruiden en citrusvruchten. Peterselie, koriander en munt haal ik het liefst bij de Turkse winkel. Was de kruiden bij thuiskomst en zet ze in een vaasje om ze vers te houden (of rol ze in een theedoek en bewaar in de koelkast)
  • Het menu is voor 6 personen. Ben je met minder of wil je niet alle gerechtjes maken: laat er dan gerust een of twee weg en speel wat met de hoeveelheden. Alle gerechten zijn goed vooruit te maken (en eventueel uit te besteden) en ook goed te bewaren.
  • Bewaar de schillen en afsnijdsel van de groenten en maak er een groentebouillon van. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de linzen pie. De schillen kun je ook goed invriezen voor na de kerst.

Hele groene feestdagen (met hapjes enzo!)

One thought on “Kerstmenu 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.