Een pie (spreek uit paai) is een typisch Engels gerecht bestaande uit een of ander hartig (of zoet) mengsel afgedekt met een laagje deeg.
In dit geval gebruiken we rode linzen en zoete aardappel die gekookt helemaal uit elkaar vallen en een smeuïge substantie vormen. Die pruimen geven een zoete ‘bite’ met specerijen als kruidige tegenhanger. De linzen vormen het ‘eiwitcomponen’ in het (kerst)menu, maar deze pie is op een andere dag ook prima op zichzelf als maaltijd te gebruiken.
Je kunt natuurlijk bladerdeeg gebruiken als dakje, maar probeer eens dit deegje zelf te maken. Oh, zoveel lekkerder en echt niet zo moeilijk. Hou er rekening mee dat de vulling afgekoeld moet zijn voor je het deegje erover doet en gaat bakken. Vulling, deeg en ook de gehele pie zijn prima vantevoren te maken. Serveren ‘m wel warm met een mes erbij, om puntjes uit de schaal te snijden.
Linzen pie met zoete aardappel
Equipment
- Oven: 200 °C
Ingrediënten
- 250 g gedroogde rode linzen
- 250 g zoete aardappel geschild gewicht
- 100 g gedroogde pruimen gewicht zonder pit
- 750 ml hete groentebouillon
- 1 grote ui
- 3 knoflooktenen
- 3 cm gemberwortel
- handje verse koriander
- handje verse peterselie
- 1 theel komijnpoeder of zaadjes
- 1 theel korianderpoeder
- 1 limoen
- scheutje olijfolie
- zout & peper uit de molen
Deeg:
- 125 g koude boter
- 200 g bloem
- 1-2 eetl ijskoud water
- snuf zout
- 1 ei losgeklopt
- 1 eetl komijnzaadjes of sesamzaadjes
Instructies
- Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes in wat olie in een hapjespan.
- Rasp de gember erboven en fruit rustig mee.
- Schil intussen de zoete aardappel, snij in kleine blokjes. Snij de pruimen in stukjes.
- Schep komijn en korianderpoeder door de ui en bak 1 minuut mee.
- Voeg zoete aardappel, pruimen, linzen en de kokendhete groentebouillon toe, plus zout en peper.
- Laat onder een deksel zachtjes 20 minuten sudderen tot de zoete aardappel zacht is en de linzen uit elkaar beginnen te vallen.
- Hak de verse peterselie en koriander fijn, voeg deze toe aan de pan (als deze van het vuur af is).
- Rasp de schil van de limoen fijn boven de pan, voeg ook het sap van een halve limoen toe (de andere helft wordt niet gebruikt).
- Schep het mengsel over in een grote lage ronde taartvorm of ovenschaal (Ø 26 cm) waarbij de vulling nèt tot de rand komt. Laat helemaal afkoelen.
Deeg:
- Snij terwijl de linzen sudderen de koude boter in kleine blokjes, doe in een kom met de bloem en wat zout en wrijf met uw vingers net zo lang tot het grof zand is.
- Doe er 1 à 2 eetlepels ijskoud water bij en kneed snel tot een soepele deegbal.
- Laat in folie 30 minuten rusten in de koelkast.
Vullen:
- Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier (anti-plak!) uit tot een grote lap, leg op de vulling, snij bij en duw de randen vast aan de schaal.
- Prik met de achterkant van een pollepel een stoomgaatje in het midden.
- Kwast het deeg in met losgeklopt ei.
- Steek van de restjes deeg sterretjes en balletjes uit en plak vast als versiering. Kwast ook in met ei. Bestrooi met komijnzaadjes.
Bakken:
- Bak 30 minuten iets onder het midden van de oven. Serveer warm met een mes erbij, om puntjes uit de schaal te snijden.
Notities
In dit gerecht spelen zoete aardappels de hoofdrol. Ze worden in ons land steeds vaker geteeld. Zoete aardappels komen ook voor onder de naam bataat of yam. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is deze groente niet hetzelfde als de gewone aardappel maar je kunt ‘m wel op dezelfde manier bereiden. Zo kun je de zoete aardappel koken, poffen, gratineren, roosteren, vullen, pureren en er chips van maken.