Stoofpeertjes mogen natuurlijk niet ontbreken op de kerstdis! Traditioneel zijn ze roodgekleurd
door het lange koken, of doordat er rode wijn/bessensap is toegevoegd. Dat hoeft natuurlijk niet.
Deze peertjes zijn subtiel gekruid met verse gember en steranijs. Je kookt ze in licht zoete witte
wijn (of witte druivensap).
Kruidige stoofpeertjes
Ingrediënten
- 500 gr. stoofperen of 8 kleine peertjes
- 750 ml licht zoete witte wijn of druivensap
- 60 gr suiker
- kaneelstokje
- verse gember
- 3 steranijs
Instructies
- Schil de peertjes en laat het steeltje zitten.
- Zet ondertussen een pannetje water (of wijn) op en laat de suiker erin oplossen.
- Voeg peertjes, stukken verse gember, kaneelstokje en steranijs toe.
- Laat minstens 1 uur zachtjes koken, liefst langer*.
- Haal dan de peertjes uit de pan en laat het vocht nog ca. 30 minuten inkoken.
- Je kunt de peertjes zowel warm als koud serveren. Doe er eventueel een bolletje ijs bij.
Notities
Extra lekkere toet met mooie helène!
Poire Belle Helène is een klassiek nagerecht met stoofpeer, chocolade saus en een bolletje vanillesaus. De chocolade saus maak je door slagroom (langzaam) te verwarmen en er dan pure chocolade (stukjes) in te laten smelten. Je kunt er ook nog een scheutje drank indoen maar dat is niet noodzakelijk.
Doop de gestoofde peer in de warme chocolade saus of drapeer de peer leuk op een bordje met een bolletje ijs en giet de saus erbij. Voor ideeën kijk hier.
Ik vind zelf zo’n chocolade bom nogal heftig aan het eind van de maaltijd. Iets subtieler is de peer te besprenkelen met chocoladerasp ipv saus.