On the way to PlanetProof… staat er op de melkpakken. Wat een stomme slogan vind ik dat. Planetproof is dat net zoiets als waterproof? Moeten we ons beschermen tegen de planeet? En wat is dat: on the way. Zodra je maar één stapje hebt gezet ben je al on the way, dus hoe ambitieus is dat? Dat net zo iets als het ‘Beter leven’….
Ok, natuurlijk ligt het allemaal veel genuanceerder. On our way to PlanetProof is een gerenommeerd keurmerk, – de proof moet in dit geval gelezen worden als ‘bewijs’– dat streeft naar een landbouw in balans met de draagkracht van onze planeet, met zoveel mogelijk gesloten kringloop van grondstoffen en gewaardeerd door de maatschappij en in de markt.
En Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming die, naar eigen zeggen, het ziet als een instrument om de veehouderij via de weg van overleg en geleidelijkheid diervriendelijker te maken. Daarbij aarzelen ze niet om ook een vegetarische/veganistische leefstijl te promoten.
Dat is wat anders dan sommige labels die eerder als bedrijfslogo of ‘greenwashing campagne’ beschouwd kunnen worden. Vooral beter voor het verdienmodel van het bedrijf en bedoeld om ons als consument het gevoel te geven dat we heel goed bezig zijn.
Elke dag een beetje beter, ik zou er bijna van gaan stotteren, blijkt wel de weg om uiteindelijk blijvende verandering te bewerkstelligen. Dus geen radicale doelen stellen – ik ga alleen nog vegetarisch eten – maar focussen op het proces: Wat kan ik vandaag doen om een stapje dichterbij te komen. Uit de gedragspsychologie1 kennen we de stappen om nieuwe gewoonten aan te leren: maak het concreet – maak het aantrekkelijk – maak het gemakkelijk – maak het lonend
“Habits are first cobwebs, then cables.”
Het voordeel van deze aanpak is dat je de stappen zo belachelijk klein en eenvoudig maakt dat het weinig moeite kost ze in te voeren. Alles bij elkaar telt het wel op en uiteindelijk vorm je dan nieuwe gewoonten. Het nadeel van deze aanpak is dat het niet lijkt op te schieten en het heel makkelijk is om jezelf in de maling te nemen. Een cappuccino met havermelk i.p.v. koemelk is natuurlijk een stap in de richting van meer plantaardig maar als het daarbij blijft, zet het natuurlijk weinig zoden aan de dijk.
De enige manier om te voorkomen dat je aan je eigen ‘greenwashing’ doet, is om heel duidelijk te weten wie je wilt zijn en niet wat je wilt doen. Ik wil iemand zijn die bijdraagt aan een betere wereld en ik ben ervan overtuigd dat dat kan door elke dag kleine stappen te zetten in de goede richting.
Al struikelend het nieuwe jaar in… Waar ben jij naar op weg?
1. Een leuk boek over het vormen van gewoonten is van James Clear, Atomic habits / Elementaire gewoontes, uitgeverij Lev.
Wil jij het komende jaar ook gewoon goed en gemakkelijker leren koken?
Trakteer jezelf op de Kookvakantie van 17 – 24 juni.