Als je dan toch aan het bakken bent… waarom dan niet deze verrukkelijke groenten beignets gemaakt. En ja, het werkt ongeveer hetzelfde als bij het maken van appelflappen: je haalt stukken in dit geval groenten door een dun beslagje en frituurt deze kort in hete olie. Het resultaat is een snack met een licht en superkrokant korstje. Het is echt heel makkelijk, snel en een heerlijke manier van groenten bereiden. Easy peasy Japoneasy
Tempura heet het gerecht èn de manier van bereiden. We kennen het uit de Japanse keuken maar die blijkt het weer van de Portugezen te hebben overgenomen. En in India heet deze gefrituurde snack Pakora. Ik mocht er onlangs (weer) kennis mee maken tijdens een workshop Vedisch koken. Het principe is het zelfde: je maakt een dun beslagje van bloem en (koud) water en zout. Soms wordt er ei of bakpoeder toegevoegd maar noodzakelijk is het niet. Het verschil zit m in het type deeg en de toegevoegde kruiden. In de Vedische keuken gebruik je kikkererwtenmeel en geen ei. Dit maakt het gerechtje gelijk ook veganistisch en glutenvrij.
Groenten
Zelf werd ik geïnspireerd door deze prachtig pruikzwam (paddenstoel) maar je kunt bijna alle soorten groenten gebruiken. Extra geschikt zijn wortel, knolselderij, aubergine, aardappel, ui, pompoen, bloemkool, paprika etc. Snijd de groenten in plakken, repen, roosjes of ringen. Niet te dik, het moet wel tamelijk snel gaar kunnen worden, maar ook niet te klein. Het is leuk om meerdere soorten groenten te gebruiken.
wat echt essentieel is voor knapperige en niet vette beignets:
het water voor beslag moet ijskoud zijn en de olie de juiste temperatuur (1750-1800C).
De juiste olie is ook zo’n dingetje: volgens de dames in de Trouw (en ook de Vedische kookjuf) gebruik je liefst rijstolie om te frituren: voornamelijk onverzadigd vet met een hoog walmpunt. Dat laatste is belangrijk. Bij een laag walmpunt slaan er ongezonde roetdeeltjes neer. Kokosolie, ghee (geklaarde boter) of reuzel is ook een optie, maar dat vet is dan weer verzadigd. Zelf heb ik altijd geleerd dat je prima zonnebloemolie kunt gebruiken mits high oleïc (ofwel een variant met hoog percentage oliezuur, staat op de verpakking). Deze is èn plantaardig, onverzadigd en heel goed te verhitten. Rijstolie kon ik alleen in kleine verpakking bij de toko verkrijgen en is dan niet biologisch.
Pakora’s (vegan en glutenvrij)
- 300 gr. kikkererwtenmeel (of half bloem, half kikkererwten- of rijstmeel)
- 3 tl zout
- 1- 2 tl kruiden: kurkuma / kerriemengsel (geeft mooi gele kleur) of (gerookte) paprika, chilipoeder
- 4 dl koud water (koolzuurhoudend water wekt nog beter!)
- 700 gr. groenten gesneden in hapklare stukken
- olie om in te frituren (hoeveelheid afhankelijk van de pan. De groenten moet helemaal onder kunnen dompelen)
Bereiding
Doe het meel in een kom, meng zout en kruiden erdoor. Klop met de garde het ijskoude water er langzaam door totdat je een dun beslag hebt. Zet eventueel het beslag nog even in de koelkast tot je klaar bent om te bakken. Snijd alle groenten, hou de soorten apart.
Verhit de olie in een (wok)pan tot 1750-1800C . (de olie is heet genoeg als een druppel beslag direct naar boven komt).
Haal het beslag uit de koelkast. Doe een handvol groenten in beslag en meng tot ze helemaal bedekt zijn (als het beslag te dik is, voeg je wat water toe). Haal de groenten uit het beslag en laat de stukken een voor een voorzichtig in het vet glijden totdat de oppervlakte bedekt is. Zet vlam lager voordat de olie begint te roken. Bak de groenten totdat ze goudbruin en krokant zijn en laat ze uitlekken. Doe dit totdat alle groenten gebakken zijn.
Serveren
Pakora of tempura serveer je liefst zo snel mogelijk na het bakken. Dan zijn de hapjes nog warm en knisperig. Serveer ze met een dip van raita (yoghurt basis), chutney of soyasaus.