Inspirerend – de moeite waard – experimenteel – lekker en vooral ook gezellig
Dat waren zoal de eerste reacties van de deelnemers aan de kookvakantie van afgelopen week in november. De eerste kookvakantie in het najaar! Zou dat wel lukken, vroeg ik me af? Nou, zeker wel. Eigenlijk maakte het niet veel uit. Alleen de wildplukwandeling viel letterlijk het water, maar dat kan in de zomer ook gebeuren. Gelukkig viel er in het Middenhuis genoeg te ontdekken met alle wilde pickles, spreads, fermenten en andere spannende potjes die Willy Boogaard had gebrouwen.
In de boerderij winkel van de Oosterwaarde was nog heel veel groenten beschikbaar van eigen land. Zelfs tomaten uit de koude kas, pompoen, kool in allerlei varianten en zomerfruit in een potje.





‘Thuis’ bij Hoeve Wetermans werd er volop geëxperimenteerd met stoofpotjes van seitan en vegan rendang van spitskool. ‘Hoe maak je die tempeh nou een beetje lekker’ Umami bleek het toverwoord en smaakmakers als tamari, miso, gerookte paprika en zeewier. Gezonde snacks (palmkoolchips!) gemaakt en restjes vakkundig verwerkt in nieuwe gerechten.
Meel, water, zout, meer is er niet nodig om brood te bakken, betogen Lotte en Jolien van de Brood.revolutie. Maar wààr dat meel (en pitten en zaden) vandaan komt en wat je er vervolgens mee doet is minstens zo belangrijk. Geïnspireerd en goed gevoed namen we ook nog een kijkje bij de Gieterij, een nieuwe verpakkingsvrije winkel in de binnenstad met veel lokale producten.





Wat een geweldige. bevlogen lokale ondernemers hebben we toch in Deventer en omstreken! Ik ben er altijd weer plaatsvervangend trots op (en dan hebben we lang nog niet alles gezien).
Onder het genot van een glaasje Iesselcider blikken we terug op de kookvakantie.
‘Dat goede voeding zo’n effect op je gezondheid heeft én nog lekker kan zijn ook, dat had ik niet verwacht’.
‘Ik heb mijn man al gebeld dat we echt ergens anders onze boodschappen moeten doen. En kijk, bij de lokale stadstuin kan ik naast groenten ook ambachtelijk brood krijgen.’
Ok, mijn jaar kan al niet meer stuk. Ik ga de volgende kookvakantie regelen. Eens kijken, zou een kookvakantie in het voorjaar ook lukken? En ga jij dan ook mee?

