‘Waarom zouden we dat eigenlijk doen?’ Vroeg een van de deelnemers van de kookvakantie. Ik vond het een heel goede vraag en eentje die ik me zelf ook vaak stel als ik weer eens sta te prutten in mijn keukentje. We hadden zojuist rauwe melk gehaald bij de boer en stonden op het punt deze om te zetten in yoghurt en verse kaas. ‘Je kan die yoghurt toch ook gewoon kopen….’.
Wat is yoghurt?
Yoghurt is een gefermenteerd zuivelproduct. Je maakt het door een yoghurtcultuur (bestaande uit melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus) toe te voegen aan melk (koe, geit of schaap). Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur en maken de melk dikker en zuurder.
Is het goedkoper? Ja, melk is goedkoper dan yoghurt, dus als je het daarmee kunt maken, ben je goedkoper uit. Nu is yoghurt niet zo duur als je het haalt uit de supermarkt. Goede BD yoghurt is echter zeker 2x zo duur als regulier en niet overal verkrijgbaar. Als ik dan toch bij de boer ben, of het wordt met korting aangeboden omdat het tegen de datum is, sla ik mijn slag.
Langer houdbaar Yoghurt is een gefermenteerd product, hierdoor is het langer houdbaar dan melk. Hetzelfde geldt voor kaas. Heb je dus een overvloed aan melk dan is het als yoghurt of kaas langer te bewaren.
Is het lekkerder? Tja, dat valt te bezien. Producten uit de supermarkt hebben een constante kwaliteit en smaak. Op het moment dat je zelf gaat maken, blijkt ineens dat het heel anders smaakt dan je gewend bent. Zo is echte boerenmelk wisselend van smaak, voedingstoffen en consistentie, naar gelang het jaargetijde, wat de koe gegeten heeft en of ze zojuist gekalfd heeft of niet. Aan de andere kant kun je het zelf ook helemaal naar eigen smaak maken.
Is het gezonder? Het kan zeker gezonder zijn om zelf je yoghurt te maken, je weet dan immers precies wat er dan in zit en hoe het gemaakt is. Wat niet alle mensen weten, of zich realiseren, is dat melk en yoghurt op allerlei manieren bewerkt zijn. Zo worden alle bestanddelen eruit gehaald en weer samengevoegd zodat je een standaard kwaliteit hebt. Je hebt zelfs yoghurt producten die gepasteuriseerd zijn waardoor de levende bacteriën (die we juist nodig hebben voor onze darmflora) zijn gedood. Het mag dan geen yoghurt meer heten.
Makkelijk? Yoghurt is heel eenvoudig te maken, je hebt een beetje tijd en een paar ingrediënten nodig: melk en levende yoghurtculturen. Die laatste haal je gewoon uit je laatste beetje yoghurt en hoef je niet apart te kopen.
Waarom zou je zelf yoghurt maken?
Omdat het leuk en makkelijk is om te doen.
Om te weten wat je nu eigenlijk zit te eten.
Om, als je er ’s avonds achterkomt dat de yoghurt bijna op is, je zelf nieuwe kunt maken om de volgende ochtend te eten

Zelf Maken: Yoghurt
Ingrediënten
Method
- Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt (de damp begint ervan af te komen)
- Laat de melk daarna afkoelen tot 42 graden. (dat is enigszins warm maar niet heet. check aan de binnenkant van je pols)
- Roer er vervolgens per liter melk één eetlepel (lekkere) volle boerenyoghurt door.
- Zet de melk nu warm weg. Dat kan op verschillende manieren. Pak bijvoorbeeld de pan in met een dikke deken, giet de melk in een thermosfles, gebruik een hooikist of zet de pan in de oven met het lampje aan.
- Na ongeveer acht uur is de yoghurt klaar. Vind je de dikte en smaak goed? Zet de yoghurt dan in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, des te zuurder het wordt.
Notities
– Je kunt een beetje van je zelfgemaakte yoghurt achterhouden voor de volgende partij. Dit kun je enkele keren doen, daarna heb je weer wat nieuwe yoghurt nodig als starter.
– Je kunt yoghurt ook prima maken met melk / yoghurt uit de supermarkt.
