Sommige mensen zweren erbij: een detox kuur in het voorjaar om je lichaam te ontgiften. Is het nodig ? Neuh, niet echt want je lichaam reinigt zichzelf continu. Maar toch kan het geen kwaad om af en toe een reinigingskuurtje in te zetten. Omdat je bijvoorbeeld teveel paaseitjes of oranjebitters gesnoept hebt en je – nu echt! – weer gezond gaat eten. Of omdat je – zoals ik laatst – te kampen hebt met een hardnekkige verkoudheid en je eigenlijk alleen maar kopjes thee wilt drinken en boekjes lezen. Ik grijp dan terug op deze detox soep van mungbonen: ik maak een hele grote pan en eet een aantal dagen niks anders (ja, ook voor ontbijt!). Het brengt niet alleen de spijsvertering tot rust maar ook mezelf. Ik hoef even geen boodschappen te doen of te bedenken wat ik ga eten.
magische mungboon
De mungboon ken je wel, als je het laat ontkiemen krijg je taugé. Ik heb ooit weleens zo’n zakje gekocht en een keer uitgeprobeerd en dan blijft de rest liggen. Blijkt het ineens een soort goed-voor-alles-magische wonderboon te zijn! Mungbonen zijn klein en olijfgroen, ze worden ook wel de groene sojabonen genoemd, maar er bestaan ook rode en zwarte soorten. Bij het koken voor een yoga retraite kwam de mungboon ter sprake. De mungboon is vooral bekend en veel gebruikt in de Vedische keuken. Ayurveda (Ayur = leven en Veda = weten/kennis) is een traditionele geneeswijze van het Indiase continent. De keuken kenmerkt zich door het gebruik van verse (liefst biologische) groenten, granen, vruchten, noten, peulvruchten en melk. En een heel kleurenpalet aan kruiden en specerijen die ongekende smaakmakers zijn en allemaal hun eigen geneeskrachtige werking op lichaam en geest hebben. Het uitgangspunt is het eten van het juiste type voedsel op het juiste moment op basis van individuele lichaamstypes ook wel dosha’s genoemd: vata, kapha en pitta.
Nu zijn bonen altijd een goed idee om op het menu te zetten maar mungbonen bieden nog wat extra voordelen: ze zijn licht verteerbaar, hebben een hoog eiwitgehalte en zijn snel en makkelijk te verwerken. In de Ayurveda staan mungbonen bekend om hun reinigende werking.
Het recept voor de mungbonen soep komt uit de Vedische Koksklapper van Rada Meursing. Een aanrader als je je verder wilt verdiepen in de Vedische keuken.

Mungbonen (detox) soep
Ingrediënten
- 250 gr mungbonen een nacht laten weken
- 1 ltr water
- 1 tl kurkuma of 1 eetlepel verse geelwortel
- 1 tl komijn gemalen
- 1 tl koriander gemalen
- 1 laurierblad
- 1 el kokosolie
- 1 tl komijnzaad
- 1 el verse geraspt gember verse geraspt
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/4 tl asafoetida*
- 1/2 – 1 citroen sap van
- 1 – 1 1/2 tl zout
Instructies
- giet de geweekte mungbonen af en was ze zorgvuldig
- breng aan de kook met het water en de kruiden (kurkuma, komijn, koriander en laurier), kook totdat de bonen uit elkaar vallen (30-40 min)
- verhit het kokosvet in een apart pannetje. Zet laag en voeg komijnzaad, gember, zwarte peper toe en na 20 sec de asafoetida.
- voeg het kruidenmengsel toe aan de soep en zet het vuur uit. laat even staan zodat de kruiden kunnen intrekken. voeg de verse citroensap en zout toe.
Notities

