Gierstballetjes

‘Kun je het niet anders noemen want ‘gierstballetjes’ klinkt niet erg aantrekkelijk’
‘Nee, dank je wel. Ik ben geen vegetariër’
‘Zit er vlees / gluten / kaas / noten / peulvruchten in? Want dan kan ik het niet eten.’
‘Verkopen ze dit bij de Ekoplaza?’
‘Hoe zorg je ervoor dat de ballen niet uit elkaar vallen?

Zomaar wat reacties die we aan de kraam kregen bij Ekotown (een biologisch foodfestival) maar wel exemplarisch wanneer je iets aanbiedt van de vegetarische natuurkeuken, zoals in dit geval de gierstballetjes.

Gierst (ook wel millet, sorghum) is een bijzonder smakelijk en voedzame graansoort. Licht verteerbaar, snel te bereiden en glutenvrij bovendien. En toch lijkt het niet erg populair in de Nederlandse keuken. Het is onbekend of ‘het klinkt wel heel erg reform’. Een imago probleem dus want als de mensen het eenmaal proeven vinden ze het wel heel erg lekker. Maar ja, als gierst onaantrekkelijk is, hoe moeten we de ballen dan noemen? Vega ballen of plantaardige balletjes roept natuurlijk onmiddellijk de vraag op waar het dan van is gemaakt. Eerlijk gezegd vermijd ik tegenwoordig om expliciet te zeggen dat iets vegetarisch of veganistisch is. Het is gewoon goed eten! Je hoeft geen vegetariër te zijn om geen vlees te eten! Zucht.

Het is gewoon lekker (en toevallig zonder vlees)
zou Mari Maris zeggen

Gierst balletjes dus. En nee, deze zijn niet te koop bij de Ekoplaza. Deze leer je zelf maken bij de Groene Kookacademie.* (les 4 gaat over Granen) of als je meegaat op de kookvakantie. Vertellen we gelijk waarom deze niet uit elkaar vallen.

de ballen

De (gierst)ballen

Gierst heeft ten onrechte een oubollig imago. Het is een heerlijk en voedzaam graan dat wel makkelijk tot pap kookt. Mocht dat het geval zijn, kun je er altijd nog ballen van maken. De aardappel zorgt ervoor dat ze goed aan elkaar blijven plakken. Geen ei nodig dus helemaal plantaardig!

Ingrediënten
  

  • 100 gr gierst rauw
  • 1 theel diksap
  • 10 gr gistvlokken
  • ½ theel peper
  • 1 theel zout
  • 30 gr hazelnoten
  • 90 gram aardappel

Method
 

  1. 1 ltr water aan de kook brengen
  2. gierst tot handwarm in droge pan verwarmen. bij kokend water doen en 8 min. op laag vuur laten koken. direct afgieten en laten nawellen in pan met deksel
  3. aardappelen schillen en gaar koken
  4. hazelnoten roosteren, schilletjes eraf wrijven, afgekoelde noten fijn malen
  5. lauwe aardappel pureren met staafmixer zodat het lekker gaat plakken
  6. rul mengen met een vork: gierst, diksap, gistvlokken, peper, zout en hazelnootmeel
  7. daarna aardappel door gierstmassa verdelen en koel wegzetten
  8. balletjes of kroketten vormen en frituren

Notities

* recept Groene Kookacademie
 

* Als je op deze link klikt zie je ook gelijk een mogelijkheid om je aan te melden voor de receptenmap. Nog veel meer culinaire inspiratie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.