Twee favoriete voorjaarsgroenten in dit gerecht: asperges en raapstelen. Heb je geen of te weinig raapsteeltjes, gebruik dan gerust spinazie, brandnetel of zevenblad.
Aspergetaart met raapstelen
Ingrediënten
- 5 – 7 plakjes bladerdeeg* ontdooid
- 1 rode ui in halve ringen
- 2 teentjes knoflook
- 1 el havervlokken of paneermeel
- 1 a 2 bosjes raapsteeltjes
- 4 – 6 asperges 200 gr, groen en/of wit
- 3 eieren
- 1 el olijfolie
- 150 g geraspte kaas
- 100 g crème fraîche of yoghurt
- klein handje verse dragon of 2 tl gedroogd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd van de asperges het onderste houtige stukje af. Leg de asperges plat neer en schil ze met een dunschiller rondom, (bij de groene hoeft dat niet). Kook de asperges in een paar minuten beetgaar en spoel ze meteen af onder de koude kraan zodat ze niet meer verder garen.
- Was de raapsteeltjes en hak ze fijn (steeltje kan erbij). Goed uit laten lekken en dan in olijfolie roerbakken totdat ze slinken.
- Bak in nog een beetje olie of boter de ui en knoflook.
- Vet een een (quiche)vorm (van zo’n 24 cm) in en bekleed met de plakken bladerdeeg plakjes, zo dat ze goed aansluiten. Strooi wat havervlokken of paneermeel op de bodem.
- Leg de raapsteeltjes op de bodem, drapeer de asperges daar weer op als een zonnetje. Strooi de ui ringen erover.
- Klop de eieren los met de crème fraîche/yoghurt, wat zout en peper, dragon en de kaas en schenk over het geheel.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak in een half uurtje gaar.
Notities
Vind je het ook zo irritant als je net een paar plakjes bladerdeeg overhoudt? Maak er soepstengels van! Kwast in met losgeklopt ei, bestrooi met sesamzaad, geef ze een kleine twist en bak dan ong. 10 min goudbruin in de oven. Serveer de aspergetaart met een soepje, sesamstengels en een vrolijke radijsjes salade.