Paddenstoelen in allerlei soorten zijn, zeker rond de kerst, steeds beter verkrijgbaar. En anders kun je ze een volgende keer zelf kweken. Een zeer smakelijke en spannende aanvulling op het menu. Hier twee paddenstoelen pakketjes: eentje met bakpapier van Ottolenghi en een variant met filodeeg. De geur die loskomt als je het pakketje openmaakt is heerlijk en draagt zeker bij aan de feestvreugde.
Pakketje van bakpapier, Ottolenghi (uit Plenty)
- 600 gram paddenstoelen, diverse soorten
- 200 gram gekookte aardappel
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 8 el fijngehakte kervel (bosje)*
- 4 el fijngehakte dragon (1/2 bosje)*
- 4 el room
- scheut witte wijn (Otto zegt Pernod of Ricard, dus mocht je dat toevallig in huis hebben)
- zout en zwarte peper
*Leuk als je het kunt krijgen maar niet perse noodzakelijk. Tijm, oregano en andere Italiaanse kruiden doen het ook altijd goed.
Oven verwarmen op 200oC. Knip vier vierkante stukken bakpapier van 35×35 cm. Veeg de paddenstoelen schoon en scheur zo nodig in grove stukken (laat kleine exemplaren heel) Snijd de krieltjes in stukken van 1 cm dik.
Vermeng alle ingrediënten met de hand in een grote schaal. Voorzichtig, zodat de paddenstoelen niet breken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Verdeel het mengsel over de stukken bakpapier. Til de randen op en breng ze boven de vulling naar elkaar toe tot een stevig bundeltje. Bind de bundels met keukengaren dicht en zet ze op de bakplaat.
Bak de pakketjes 17 minuten in de oven. Haal ze eruit en laat ze 1 minuut rusten. Dien de gesloten pakketjes op zodat iedereen aan tafel zijn eigen pakje kan openen.
Pakketje met filodeeg
Bundeltje paddenstoelen
Ingrediënten
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepel verse tijmblaadjes
- 1/2 prei
- 450 gram paddenstoelen ik gebruikte bundelzwam
- scheutje citroensap
- peper/zout
- beetje olie om te bakken
- 100 gram crème fraîche
- 8 plakjes filodeeg
- 4 eetlepels gesmolten ongezouten boter of olie
- 100 ml groentebouillon
- 200 ml ruby port
Instructies
- Snij sjalot, prei en knoflook fijn. Scheur de paddenstoelen aan reepjes.
- Fruit de sjalot en de ringetjes prei even aan en voeg daarna de knoflook, tijm en de paddenstoelen toe. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap. Wanneer alles lekker gebakken is, schep je het uit de pan in een aparte kom. Laat afkoelen en roer dan de creme fraiche erdoor.
- Verwarm oven voor op 200C
- Haal tijdig filodeeg uit de vriezer om te ontdooien.
- Doe de groentebouillon en de port in een steelpannetje en zet op laag vuur op. Laat inkoken tot een stroperige saus.
- Leeg de filodeeg lapjes op een platte ondergrond en kwast goed in met boter of olie (aan beide kanten. Drapeer de lapjes in een kommetje en schep een lepel vulling erop. Vouw het deeg om de vulling heen. Bak in ongeveer 10-15 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin en krokant is.